Regnum Portya – Lóháton Szent László lovának nyomában

Csepin Péter író, hagyományőrző huszár és lovas világutazó, a Bakonyi Poroszkálók csapatával arra vállalkozott, hogy a Regnum Fest keretében végiglovagolják és lovas szemmel feltérképezik a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyről kiinduló történelmi útvonalat.

A Bakonyi Poroszkálók 23 éves egyesület. A majd negyed évszázad alatt több mint 50 000 kilométert lovagoltak jórészt XVI. századi végvári viseletben. Választott példaképük, a törökverő hős Thury György korszakát elevenítik fel. Várpalotáról indulva jutottak el nyeregben az Atlanti-óceán partjáig, Szicíliába, Törökországba, Skandináviába. Megkerülték az ezeréves határokat, és a Tien-san lábától indulva az íjfeszítő népek vándorlási útvonalán hazalovagoltak a kazak-kínai-mongol határtól. Majd megjárták a messzi északot, Skandináviát. Ezek a nagyobb utjaik melyek teljesítéséhez hat-nyolc hónapra volt szükségük. Rövidebb portyáik mindössze pár száz kilométeresek. Ezek voltak: Limanova, az Isonzo melletti harcterek, Thury szülőhelye, a Mohács melletti csatatér.

Somogyvárról indult a csapat. A portyázók létszáma az út során néhol tizenöt főre is felduzzadt, az időközben egyes szakaszokra becsatlakozó lovasok révén.  Útjuk során a mindenkori magyar katonalónak állítottak emléket. Az út során a résztvevők történelmi viseletben, valamint a jelen katonai szempontoknak megfelelő ruházatban haladtak.

A portya állandó lovas résztvevői:

Bodor Szabolcs
Csepin Péter
Farkas Tamás
Gerencsér Zsolt
Körmendi Béla
Rácz Péter
Szabó László
Tóth Zoltán
Dr Vajda Márk
Varga Balázs

A résztvevők 2020. augusztus 19-én este gyülekeznek Somogyváron. A lovak és lovasaik Alacska, Ózd, Páty, Böde, Garé, Várpalota, Öttevény, Siófok településekről érkeznek.

Filmes stáb: Oláh Róbert rendező és Zelenai Bálint operatőr

Sajtó:
Portya a magyar katonalóért – PestiSrácok.hu
Szögnek nyomában járunk – RegnumFest.hu
Történelmi lovastúra állomása lesz a Diósgyőri vár – Blikk
Egy Kárpát-medencei nehézlovas a Magyar Királyság fénykorában – RegnumFest.hu