A Bakonyi Poroszkálók 23 éves egyesület. A majd negyed évszázad alatt több mint 50 000 kilométert lovagoltak jórészt XVI. századi végvári viseletben. Választott példaképük, a törökverő hős Thúry György korszakát elevenítik fel. Várpalotáról indulva jutottak el nyeregben az Atlanti-óceán partjáig, Szicíliába, Törökországba, Skandináviába. Megkerülték az ezeréves határokat, és a Tien-san lábától indulva az íjfeszítő népek vándorlási útvonalán hazalovagoltak a kazak-kínai-mongol határtól. Majd megjárták a messzi északot, Skandináviát. Ezek a nagyobb utjaik melyek teljesítéséhez hat-nyolc hónapra volt szükségük. Rövidebb portyáik mindössze pár száz kilométeresek. Ezek voltak: Limanova, az Isonzo melletti harcterek, Thury szülőhelye, a Mohács melletti csatatér.

Most Somogyvárról indul a csapat. Állandó hét fővel vágnak neki az útnak. A portyázók létszáma a portya során néhol tizenöt főre is felduzzad, az időközben egyes szakaszokra becsatlakozó lovasok révén.  Útjuk során a mindenkori magyar katonalónak állítanak emléket. Szeptember 4-én érkeznek Tokaj főterére, ahol a magukkal vitt, Szent Ferenc pápa által megáldott őrlángot a Regnum Fest megnyitó ceremóniáján ünnepélyesen átadják. Az út során a résztvevők történelmi viseletben, egyes szakaszokon pedig a jelen katonai szempontoknak megfelelő ruházatban haladnak majd.

Somogyvárról indul a csapat, hogy a Szent László lovának, Szögnek a nyomán, a középkori fontos zarándokutat, mely Nagyváradra vezetett, járják be Tokajig. Somogyvárról Kerekin keresztül érik el a Balatont, ahol komppal kelnek át a Tihanyi-félszigetre. Lovas, Várpalota, Csákberény, Mány, Pilisszántó, Nagymaros, Rétság, Csesztre, Hollókő, Mátraverebély, Mátranovák, Ózd, Nagyvisnyó, Diósgyőr, Szerencs, Tokaj a tervezett útvonal, melyhez a lehetőségek szerint tartják magukat.