Csepin Péter író, hagyományőrző huszár és lovas világutazó,  a Bakonyi Poroszkálók csapatával arra vállalkozik, hogy a Regnum Fest keretében végiglovagolják és lovas szemmel feltérképezik a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyről kiinduló történelmi útvonalat.  Az útról leírás és rövidfilm is készül.

A Bakonyi Poroszkálók 23 éves egyesület. A majd negyed évszázad alatt több mint 50 000 kilométert lovagoltak jórészt XVI. századi végvári viseletben. Választott példaképük, a törökverő hős Thury György korszakát elevenítik fel. Várpalotáról indulva jutottak el nyeregben az Atlanti-óceán partjáig, Szicíliába, Törökországba, Skandináviába. Megkerülték az ezeréves határokat, és a Tien-san lábától indulva az íjfeszítő népek vándorlási útvonalán hazalovagoltak a kazak-kínai-mongol határtól. Majd megjárták a messzi északot, Skandináviát. Ezek a nagyobb utjaik melyek teljesítéséhez hat-nyolc hónapra volt szükségük. Rövidebb portyáik mindössze pár száz kilométeresek. Ezek voltak: Limanova, az Isonzo melletti harcterek, Thury szülőhelye, a Mohács melletti csatatér.

Most Somogyvárról indul a csapat. A portyázók létszáma az út során néhol tizenöt főre is felduzzad, az időközben egyes szakaszokra becsatlakozó lovasok révén.  Útjuk során a mindenkori magyar katonalónak állítanak emléket. Szeptember 5-én érkeznek meg Szabolcsra. Az út során a résztvevők történelmi viseletben, egyes szakaszokon pedig a jelen katonai szempontoknak megfelelő ruházatban haladnak.

A portya állandó lovas résztvevői:

Bodor Szabolcs
Csepin Péter
Farkas Tamás 
Gerencsér Zsolt
Körmendi Béla
Rácz Péter
Szabó László
Tóth Zoltán
Dr Vajda Márk
Varga Balázs

Filmes stáb: Oláh Róbert rendező és Zelenai Bálint operatőr (autóval és lóháton)
Logisztika, kísérőautó: Oláh Violetta, Erdei Bertalan

Somogyvárról indul a csapat, hogy Szent László lovának, Szögnek a nyomán, a középkori fontos zarándokutat, mely Nagyváradra vezetett, járják be Szabolcsig.

A résztvevők 2020. augusztus 19-én este gyülekeznek Somogyváron. A lovak és lovasaik Alacska, Ózd, Páty, Böde, Garé, Várpalota, Öttevény, Siófok településekről érkeznek.

Indulás 2020. augusztus 20-án Somogyvárról. További útvonal: Kötse, Szántód, Tihany, Lovas, Várpalota Badacsony szőlő, Dudar, Mór, Csákvár, Etyek, Mány, Dobogókő, Visegrád, Rétság, Romhány, Mátraverebély, Hódoscsépány, Nagyvisnyó, Diósgyőr, Tokaj, Szabolcs. A portya útvonala 624 km hosszú. 

A filmes stáb autóval követi a portyázókat, az operatőr a mozgékonyság miatt lóháton és kerékpáron tart a lovasokkal. 

 

1. etap, VIII. 20.  Somogyvár – Lovas

2. etap, VIII. 21. Lovas – Kereki

3. etap, VIII. 22. Kereki – Várplota

4. etap, VIII. 23. Várpalota – Csákvár

5. etap, VIII. 24. Csákvár – Mány

6. etap, VIII. 25. Mány – Dobogókő

7. etap, VIII. 26. Dobogókő – Nógrád

8. etap, VIII. 27. Nógrád – Romhány

9. etap, VIII. 28. – Romhány – Hollókő

10. etap, VIII. 29. –  Hollókő – Nemti

11. etap, VIII. 30. –  Nemti – Ózd

12. etap, VIII. 31. – Ózd – Nagyvisnyó

13. etap, IX. 01. – Nagyvisnyó – pihenőnep

14. etap, IX. 02. – Nagyvisnyó – Diósgyőr

15. etap, IX. 03. – Diósgyőr – Hernádkak 

16. etap, IX. 04. Hernádkak – Tokaj

17. etap, IX. 05. Tokaj – Szabolcs

Sajtó:
Portya a magyar katonalóért – PestiSrácok.hu
Szögnek nyomában járunk – RegnumFest.hu
Történelmi lovastúra állomása lesz a Diósgyőri vár – Blikk
Egy Kárpát-medencei nehézlovas a Magyar Királyság fénykorában – RegnumFest.hu