Haraszti-Orbán Klaudia

Haraszti-Orbán Klaudia

Haraszti-Orbán Klaudia

2012 óta foglalkozik elsősorban kora középkori viseletek és kiegészítők készítésével. Eredetileg történelem szakon végezett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, de a kézművesség iránti lelkesedése már gyerekkorát is végig kísérte.

A korszakra jellemző technikákat, módszereket autodidakta módon sajátította el különféle szakmai forrásokra és kutatókra támaszkodva. Nemcsak a történelmi ruhakészítés iránt érdeklődik, hanem az ehhez társuló kiegészítőket is nagy lelkesedéssel készíti. A hazánkban alig ismert nålbinding (egy tűvel történő hurkolási technika, melynek eredményeképpen egy elasztikus textúra jön létre, s mely technikával zoknik, kesztyűk és sapkák készülnek), a kártyaszövés és brokátolás, a paszománykészítés, a ‘lucet’ villával vagy anélkül történő fonatok készítése mind a munkája részét képezik.

A ruhákat nem csak kézi varrással készíti el, hanem a korszakban használt természetes színezékekkel, történelmi festőnövényekkel is gyakran festi őket, kísérletezik velük. Munkáinak készítése során mindig törekszik a lehető legkorhűbb megjelenésre, a korra jellemző szabászati módszerek és öltésfajták használatára.

Fontos számára a fejlődés, így a jövőben nem csak új technikák elsajátítása, hanem a meglévő tudás iskolai keretek között történő gyarapítása is a rövidtávú céljai között szerepel.